BOB (lat. Vicia Faba), jednogodišnja biljka iz porodice lepirnjača (Leguminosae); plod je komuška, duga 8—12 cm sa 2—5 sjemenaka. Sjemenke boba su slične grahovim, samo su veće, plosnatije i s tupim rubovima. Uzgaja se u obalnim zemljama Sredozemnog mora, zatim u Abesiniji i oko Kaspijskog mora, a također i u dolinama Alpa i Jure. Može uspijevati samo u toplijim krajevima, jer mu je potrebno dosta sunca (5 mjeseci), da biljka može potpuno dozreti. Stabljika se upotrebljava kao zelena i suha krma. Vrste s velikim sjemenjem upotrebljavaju se za ljudsku hranu kao varivo. Kao povrće dolazi u obzir nezrelo sjemenje, a zrelo je teško probavljivo i upotrebljava se u oskudici kao dodatak u juhi i kao varivo. Najjači svjetski proizvođači boba su Kina (osobito Mandžurija), Japan, Egipat, Turska, Meksiko i Brazil, a u Evropi Italija, Velika Britanija, Španjolska, Portugal, Francuska i Zapadna Njemačka. Troši se većinom u zemljama proizvodnje, a u svjetskoj trgovini je slabo zastupan. Izvoze ga najviše Kina i Egipat, dok ga uvoze USA, Kanada i zemlje južne Evrope. Bob se gaji i u nekim krajevima FNRJ, osobito u obalnom pojasu. Troši se svjež kao rano povrće i osušen kao zimska hrana.N. P.

Slaganje. Krca se rasuto ili u vrećama. Ako je u vrećama, slaže se kao običan teret. Vreće se moraju podložiti drvom. Treba osobito pripaziti, da spremište bude dobro zračeno, jer bi se teret mogao ovlažiti ili upaliti, a mogao bi početi i da vrije. O načinu slaganja v. Grah.

Faktor slaganja: oko 2 m3 po t.M. Ać.