KRUŠKA, stablo iz roda Pirus, porodice Rosaceae, uzgojeno kao voćka s mnogobrojnim odlikama (sortama) iz obične kruške (Pirus communis) u umjerenoj klimi. Drvo kruške je gusto i tvrdo pa se upotrebljava u stolarstvu, tokarstvu i rezbarstvu. Od ploda se pravi marmelada ili se konzervira kao ukuhano voće. U nekim krajevima se iz krušaka dobiva vino.

Svjetska proizvodnja krušaka iznosi oko 3 mil. t godišnje, od toga Evropa daje gotovo 2 mil. t, Sjeverna Amerika 700.000 t i Azija 240.000 t. Ostali kontinenti proizvode manje količine. Glavne su izvozne zemlje Italija (preko 50.000 t) i Nizozemska (oko 40.000 t). Argentina, Južnoafrički Savez i Australija izvoze po 20.000 t godišnje brodovima hladnjačama. Glavni su uvoznici krušaka Zapadna Njemačka (70.000 t), Velika Britanija (55.000 t) i Švedska (21.000 t). Brazil uvozi (15.000 t) pretežno iz Argentine. Proizvodnja Jugoslavije koleba između 107.205 t (1951) i 48.676 t (1954). Godišnje se izveze 100.000—600.000 kg u zapadnoevropske zemlje, a najviše u Veliku Britaniju.R.

Slaganje. Pakovanje i slaganje kao kod jabuka, s razlikom da k. treba da dođu na brod već u tako rashlađenu stanju, da temperatura u srčiki voća ne bude veća od 7,2°C. K. su veoma osjetljive na promjenu temperature. Zato je potrebno, da u spremištu za rashlađivanje bude između —0,5° i +o,5°C.

Faktor slaganja: 1,8 m 3 po t (v. Voće) .B. L.