KLEK NEUM, zaljev jugoistočno od ušća Neretve, u Kanalu Malog Stona, od kojeg je odijeljen dugačkim poluotokom. Poluotok i cijela okolica zaljeva sastoje se od vapnenca. Zaljev je dosta prostran i dovoljno dubok (12—27 m) pa je dobro sidrište za brodove svih veličina. S lijeve strane ulaza, odnosno na sjeverozapadnoj obali nalazi se uvala Duboka; neposredno istočno od nje leži manja uvala, na čijoj je obali seoce Klek. U ovoj uvali strši hrid Klještac, na kojoj je svjetionik u ruševinama. Na sredini sjeverne obale nalazi se luka Neum sa dva zidana pristana. Dubina između hridi Klještac i luke Neum iznosi 25 m, tako da na tom odsjeku mogu sidriti veliki brodovi. Mali brodovi za vrijeme bure mogu sidriti u uvali Duboka ili u uvali Kleka, a za vrijeme juga u uvali Jazina. Od vjetrova najjače puše bura, koja u sjeverozapadnom dijelu diže visoke valove. Do Neuma silazi put, koji se odvaja od glavnog puta Split—Metković—Dubrovnik. Zaljev je poznat obično pod nazivom Klek Neum. Požarevačkim mirom (1718) Turska je dobila izlaz na more u Klek Neumu, da Dubrovačka Republika ne bi graničila s Venecijom; iz istog razloga dobila je Turska izlaz na more i u Sutorini (Boka Kotorska).I. S.

Temperatura vode doseže u rujnu u površinskom sloju 19,86°, u dubini od 20 m 20,14°, a zimi (ožujak) na površini 9,64° i na dnu 9,98°.

Slanoća je vode na površini 29,87—35,52‰, a na dubini od 20 m 37,47—37,75‰ Na slanoću u zaljevu utječe voda rijeke Neretve te pomorska i druga vrela, koja se nalaze neposredno u zaljevu. Ova je pojava od znatne važnosti, jer sa slatkom vodom dolaze u zaljev i hranjive tvari. Količina fosfata u površinskom sloju vode (12,1 mg P—PO 4/ t) 5 puta je veća u jugoistočnom kraju zaljeva nego kod rta Kleka. Ukupna količina fosfora u površinskoj vodi zaljeva iznosi 19 mg P/ t. Voda je u zaljevu slabo prozirna (manje od 10 m dubine). Zaljev je bogat ribom, ali je ribolov zabranjen radi zaštite bogatog naselja riblje mlađi.M. Bn.

Ribarstvo. Cipli, koji sele iz rijeke Neretve u more, prolaze duž obale prema poluotoku Pelješcu pa zalaze u uvale Popova, Duboka i Klek, gdje ih ribari zatvaraju posebnim mrežama zagradama. Od ušća Neretve do vrata zaljeva Klek Neum, u uvalama Duba, Vodice i Soline, lovi se potegačama mala, uglavnom nedorasla srdela. Godišnji ulov iznosi oko 5 t srdelica i 5 t cipala. Lovina se pretežno prodaje.J. Bi.