KANJAC ( kanj; Serranus cabrilla L.), riba koštunjača iz porodice Serranidae, bogate vrstama. Tijelo je izduženo i bočno stisnuto. Glava na gornjem profilu nešto konkavna. Njuška šiljasta. Blizu ugla škržnog zaklopca nalaze se tri sitna trna. Repna je peraja na svome stražnjem obodu ravna ili nešto konkavna. Rasprostranjenost: Mediteran, Jadran i istočni Atlantik. Tijelo je žućkastocrvenkaste boje sa 7—8 uspravnih smeđastih pojasa. Trbuh plavičast. Glava je ružičasta sa oko tri narančaste ili blijedoljubičaste vodoravne pruge na licu, koje se nastavljaju i po trupu. Leđna i podrepna peraja su sivožute. Živi u priobalnim prerijama i na kamenitom, hridinastom i pjeskovitom dnu. K. je proždrljiva riba, duga 15—30 cm. Kanjce rado love sportski ribari povrazom, strukom, prutom (trskom), mrežom (rijetko), najviše povrazom sa 3—4 udice br. 10, 11 i 12 nad olovom. Meka: kozice, rakovi samci, lignje, sipe, ribice ili crvi. Meso je tečno i daje dobru juhu.O. Kc.

Meso kanjca tečno je i lako probavljivo, pa je podesno za bolesnike i rekonvalescente. Najbolji je kuhan »lešo«, zatim »na brodet«, osobito pomiješan s drugim vrstama pridnenih riba (tabinja, škrpina, škrpun i dr.); često se i prži.L. Kć.