KADULJA ( Salvia officinalis L.), najpoznatija je ljekovita biljka našeg obalnog područja. Kao zimzeleni grm k. je vrlo rasprostranjena po kamenim mjestima od Istre do Makedonije. Najčešća je u višim položajima i u većoj udaljenosti od mora. Zalazi duboko u unutrašnjost kopna. Ističe se bujnim razvojem zimzelenih listova i modro obojenih usnatih cvjetova. Čitava je biljka jako mirisna (eterično ulje) i gorkasta te sadržava više djelatnih tvari, koje izazivaju različne fiziološke učinke u tijelu (treslovine, smole, različne organske kiseline, asparagin, pentozan i dr.). Vrlo je raznolika primjena ove biljke, koja služi i kao lijek i kao začin. Njome se služi i službena medicina ( Folia Salviae) . Od kadulje se dobiva i eterično ulje ( Oleum S.) . K. se kod nas sabire u velikim količinama i izvozi osobito mnogo u prekomorske zemlje, gdje je uvelike cijene kao začin mesnoj hrani. Sprema se u zatvorenim kutijama ili sanducima i otprema stiještena u bale.F. K.

Slaganje. Krca se u balama. Treba je slagati na suhu i dobro zračenu mjestu. Ne smije se slagati zajedno s vlažnim ili masnim teretima, a isto tako ni s teretima, koji jako mirišu, ali ni s onima, koji bi se od kaduljina mirisa oštetili.M. Ać.