GOLUBOVI, MORSKI, ribe hrskavače iz podreda poligača (Batoidei). Morskim golubovima narod naziva upravo pripadnike obitelji Myliobatidae i Cephalopteridae (Mobulidae). Tijelo im je veoma spljošteno, a prsne peraje jako razvijene; stoga tijelo ima obris istegnutog romba, čija je širina 1½ do oko 2 puta veća od duljine. Rep je dugačak i bičast. Na korijenu repa nalazi se samo leđna peraja, a ispod nje nazubljena, otrovna bodlja.
Obitelj golubanki (Myliobatidae) sadrži vrste s velikom, izdignutom i isturenom glavom. Njuška je spojena i naduvena te se čini kao nastavak prsnih peraja. Obitelj ima dva roda.
Rod Myliobatis ima konveksnu njušku. Golub kosir (Myliobatis aquila L.) ima kratku i tupu njušku. Koža je glatka. Živi u Jadranu, Mediteranu i Atlantiku, a vrlo je rijedak u Sjevernom moru. Javlja se i uz obale Brazila i Madagaskara. Živi bliže obalama na muljevitu dnu. Leđa su mu smeđožućkasta, a trbuh bijelosivkast. Ukupna duljina tijela obično iznosi 0,50—1,50 m. Lovi se strukom (parangalom), te mrežama popunicom i vučom (trawlom). Meso mu nije cijenjeno. Golub ćukan (Pteromylaeus bovinus Geoffr., Myliobatis bovina Geoffr.) ima dugu i sprijeda oštro zašiljenu njušku. Živi u Mediteranu, Jadranu i istočnom Atlantiku na muljevitu dnu, dalje od obale. Leđa su mu maslinaste boje s desetak poprečnih pruga. Trbuh je bijelo sivkast. Duljina, do vrha repa, dosegne 2,60 m. Lovi se vučom i strukom.
Obitelj Cephalopteridae (Mobulidae) zastupa u Mediteranu jedna vrsta: golub uhan (Mobular mobular Bonn., Cephaloptera giorna Cuv.). Tjelesna ploča je oko dvaput šira nego dulja; ima jako šiljate vanjske vrhove prsnih peraja. Sa svake strane glave strši po jedan vertikalni kožni nastavak. Glava je spljoštena, a čeoni dio je ravan. Odlaže jaja i živi u Jadranu, Mediteranu i istočnom Atlantiku na dubljem muljevitom dnu. Tijelo je odozgo smeđe, a odozdo bijelo. Ukupna duljina tijela dosegne do 2 m i više. Lovi se vučom (trawlom) i strukom. Ne jede se. Jetra svih golubova bogata su uljem. Neke vrste iz toplijih mora dosegnu gorostasne razmjere (do 9 m u širinu).O. Kc.
Morski se golub lovi povlačnim mrežama (kočama) ili parangalima. Njegovo meso nije tako ukusno kao ražino, ali je ukusnije nego meso žutulje, osobito meso mladih primjeraka. Jetra su mu bogata uljem i kod nekih primorskih naroda cijenjena kao osobita poslastica. Najbolji je pržen u ulju i kuhan (lešo), začinjen uljem, octom, paprom i limunovim sokom. Prije priređivanja treba mu oguliti kožu i meso izrezati na komade.L. Kć.