AJWAN je sjeme suptropske i tropske biljke Carum Ajowan Benth et Hook, koja se uzgaja naročito u Indiji, i to u krajevima Pandžaba i Bengala, zatim u Afganistanu, Iranu, Egiptu, Eritreji i Abesiniji. U Evropu je sjeme doneseno u XVII. st. i tada se upotrebljavalo u ljekovite svrhe, dok se danas upotrebljava najviše za dobivanje thynol ulja (prvenstveno sredstvo za dezinfekciju). Sjeme sadrži 3—4% ulja. U trgovinu dolaze dvije vrste sjemena, i to Indore i Kuruol, od kojih je posljednje bolje. Ajwanovo ulje je bezbojno ili slabo smeđe boje i oštroga okusa. Glavne izvozne luke su Bombay i Asmara, a najviše ga uvoze zemlje s jakom kemijskom industrijom: USA i Zap. Njemačka.N. Pć.

Slaganje. Ajwanovo sjeme treba krcati u gusto tkanim vrećama, koje se slažu na potpuno suhu i hladnu mjestu. Vreće ne smiju biti u blizini tereta, koji je vlažan ili se isparuje. Osim toga ne smije se slagati uz bokove broda, gdje dolazi do orosivanja na oplati, jer se sjeme može lako upaliti. Spremište treba dobro zračiti. — Thynol ulje (produkt iz ajwana) aromatičnog je mirisa, zapaljivo je i slaže se kao eterično ulje (v. Eterična ulja).M. Ać.