ANTIGUA, 17°oo' — 17°1o'N i 62°4o' — 62°54' W, britanski otok u skupini Leeward Islands (Mali Antili) obuhvaća 280 km2; 40.777 stanovnika (1946). A. je građen od krednog vapnenca pokrivenog tercijarnim konglomeratima i pješčenjacima, koji na sjeveru tvore niske brežuljke (Mt. Pleasant, 139 m), a na jugu nisko pobrđe s najvećim vrhuncem Boggy Peak (405 m). Središnji je dio otoka nizak i plosnat. Obala mu je strma i stjenovita, ali vrlo dobro razvedena. Zaljevi i uvale su vrlo dobre prirodne luke (St. Johns i English Harbor), ali su pretežno tako plitki, da u njih mogu pristati samo brodovi malog gaza. Otok je mjestimično okružen opasnim grebenima i pličinama, kojih nema jedino na južnoj obali. Klima je vruća s prosječnom mjesečnom temperaturom od 27,6° u rujnu i 24,5° u veljači. Prosječna godišnja množina oborina iznosi 1252 mm sa 241 kišnim danom. Od srpnja do listopada izložena je A. orkanima.

Iako je količina kiše relativno velika, ipak se zbog propusnog tla nisu mogle razviti rijeke. Voda iz nekoliko bočatnih izvora ne može služiti za piće, pa se zato upotrebljava kišnica, koja se sakuplja u cisterne.

Stanovnici su pretežno Crnci i mješanci, bave se uzgajanjem šećerne trstike, duhana, pamuka, banana, ananasa i limuna. Ribolov i lov na kornjače dobro su razvijeni, ali pokrivaju samo domaće potrebe. Izvozi se šećer, melasa, rum, pamuk i banane, a uvozi žito, brašno, željezna i tekstilna roba. 1950 uvezeno je robe u vrijednosti od £ 6,406.931, a izvezeno u vrijednosti od £ 5,591.335. Gl. grad i luka je St. Johns (oko 11.000 st.) na sjeverozapadnoj obali otoka. Luka je dobro zaštićena od orkana. U gradu je sjedište uprave Leeward Islands Colony, kojoj osim otoka Antigue pripadaju još i otoci Barbuda (160,5 km2) i Redonda (2,5 km2). Redovne parobrodarske pruge vežu ga s Velikom Britanijom, Kanadom i New Yorkom, a avionske s otocima Barbados, Trinidad, Jamaica, Puerto Rico i otočjem Windward. Podmorski kabel veže ga s južnoameričkim kopnom i susjednim otocima. Na južnoj obali Antigue nalazi se izvrsna luka English Harbour. 1940 ustupljen je USA dio sjev. obale otoka u blizini Parham Harboura kao vojnička i pomorska baza.

Otok je otkrio Kolumbo 1493 na drugom putovanju. Ime je dobio po seviljskoj crkvi Santa Maria de la Antigua. Prvi su doseljenici bili Englezi s otoka St. Kitts 1632. 1666 zauzela ga je Francuska, ali je poznatim ugovorom u Bredi 1667 vraćen Englezima.O. Oz.