ANDAMANSKI OTOCI, 10°31' — 13°41'N i 92°13'— 93°8'E, indijska otočna skupina u Bengalskom zaljevu, zap. od Malajskog poluotoka, 120 nm južno od rta Negrais u Burmi sa 6497 km2. Od 204 otoka u Andamanskoj skupini 5 je većih (Sjeverni, Srednji, Južni i Mali Andaman i otok Rutland), koji se jednim imenom zovu Veliki Andamani. Oni su jedan od drugog odijeljeni uskim prolazima. Glavnim otocima priključena je na sjeveru mala skupina Landfall otočja, na zapadu otoci North Reef, Interview, Labyrinthe te otoci North i South Sentinel, na istoku otok Barren i otočje Ritchies.

Mali Andaman nalazi se na južnom kraju skupine, pa ga od otoka Rutland dijeli Duncanov prolaz, u kojem se nalazi otočje Cinque i drugi manji otoci. Između otoka Rutland i otočja Cinque nalazi se Mannersov prolaz, kojim plove svi brodovi, što putuju iz luka na ist. obali Andamanâ u Madras i natrag.

Kroz otoke pruža se meridijanskim smjerom 352 km dugo gorje s najvišim vrhuncem Saddle Peak (684 m), koje je još u početku kvartara bilo s jedne strane povezano s gorskim Arakan Yoma lancima u Burmi, a s druge strane preko Nikobara sa Sumatrom. Andamansko gorje mlada je geološka tvorevina, koja se pretežno sastoji od nabranih mezozojskih i tercijarnih slojeva. Gorski lanci zatvaraju duboke doline, pokrivene gustom tropskom džunglom. Rijeka ima malo. Veoma su dobro razvedene osobito istočne obale otoka, na kojima se nalazi velik broj sigurnih sidrišta i nekoliko dobrih prirodnih luka (Port Blair, Port Cornwallis i Stewart Sound). Zapadnu obalu, koja je okružena koraljnim grebenima, pokrivaju šume mangrova.

Klima je tropska s prosječnom mjesečnom temperaturom (Port Blair) od 30° u travnju (maksimalna 330) i 27° u prosincu, siječnju i veljači (minimalna 240). Temperatura je najviša u travnju zbog pomicanja Sunca prema sjevernoj obratnici. Godišnja množina kiše iznosi 2957 mm sa 139 kišnih dana (maksimum od lipnja do rujna). Kiše počinju s jugozap. monsunom, koji se razvije oko 15 svibnja te puše do rujna, a sjeveroist. monsun traje od kraja listopada do travnja. Cikloni rijetko pogađaju Andamane, ali su otoci veoma važni zato, što daju obavještenja o smjeru i intenzitetu ciklona u tom dijelu Indijskog oceana (meteorološki opservatorij u Port Blairu) i na taj način štite brodove, koji dnevno tuda plove.

Bujna tropska vegetacija pokriva gotovo sve otoke. U džunglama uspijeva teak, mahagoni i veoma tvrdo drvo padauk ili andamansko crveno drvo (Pterocarpus Dalbergioides), koje se izvozi na evropska tržišta. Na plantažama se uzgaja čaj, kava, kakao, kaučukovac, manilska konoplja, kokosova palma, različno voće i povrće.

U fauni sisavaca ističe se malo prase (Sus andamanensis) važno za prehranu stanovništva. Tri četvrtine svih životinja otpadaju na šišmiše i štakore. Nestašica životinjskog svijeta na otocima protivi se teoriji, da su otoci nekad bili povezani s kopnom. Riba i kornjača ima veoma mnogo, a mnoge su vrste endemične za Andamansko more. Kornjače se izvoze na kalkutsko tržište.

Domoroci su Negrito-pigmejci, kojih je 1941 bilo još 62, od toga 25 muških i 37 ženskih, a žive u malim skupinama. Na Andamanskom otočju bilo je 1951 oko 18.939 st., od toga 12.723 muška i 6216 ženskih. Stanovništvo se bavi uzgojem kokosovih palma, kave, kaučukovca i riže, zatim ribolovom i lovom kornjača. 1951 bila su na otočju 6403 grla goveda i 3170 koza. 1950 izvezeno je u Indiju 36.520 t drveta i drvenih proizvoda. Mineralno blago, ukoliko ga ima, ne eksploatira se.

Najvažnije su luke Port Blair, Port Cornwallis, Elphinstone, Port Campbell i Stewart Sound. Mali parobrodi vežu Port Blair s Calcuttom i Madrasom jedamput mjesečno. Promet među otocima obavlja se jedrenjacima. Radio-stanica u Port Blairu daje redovno izvještaje o vremenu.

A. otočje spominje se prvi put u arapskim bilješkama IX. st. prema podacima Ptolomeja (Agathou daimonos nēsos). Otočje spominje i Marko Polo, koji ih vjerojatno nije posjetio, pod imenom Angamannain. Nikola Conti spominje A. otočje kao otok zlata. Ime Andamani je po svoj prilici izvedeno od malaj. Handuman, što dolazi od nekadašnje riječi hanuman, a znači majmun. 1789 otkrio je engleski kapetan Blair A. otočje i osnovao luku, koja je po njemu dobila ime Port Blair. Od 1858 do 1942 otočje je služilo kao kažnjenička kolonija, koja je 1945 ukinuta.

A. otočje su 23. ožujka 1942 zauzeli Japanci, a 1945 ponovo je vraćeno u engleske ruke odnosno Indijskoj Uniji.O. Oz.

II. svjetski rat. Zimi 1941—42 Japanci su na Andamanima uredili prednje baze za svoju izviđačku avijaciju i za snabdijevanje lakih flotnih jedinica. Posjed ovih baza olakšao im je prvih godina rata kontrolu nad Bengalskim zaljevom, ali je njihova važnost opala u drugoj polovini 1944, kada su Saveznici uspjeli pojačati svoje flotne snage na Indijskom oceanu. Nakon povlačenja Japanaca iz Indonezije, u proljeće 1945, pale su i ove baze ponovo u ruke Saveznika.Z. V.