ÅNDALSNES (Aandalsnes), 62°34'N i 7°42'E, mala luka i turistički grad u zap. Norveškoj na unutrašnjem kraju Romsdalsfjorda (Isfjord), 88 km istočno od Ålesunda (984 st., 1930). Smješten u gorskom kraju služi kao ljetno odmaralište. Željeznička pruga spaja ga preko Dombåsa s glavnim gradom Norveške, a izvrsna cesta Trollstegveien, koja vodi preko gorja, sa Sylteom u Valldalu. Za vrijeme II. svjetskog rata Nijemci su ga gotovo posve porušili. Brodovi sidre istočno od Åndalsnesa na dubini od 11—36 m.O. Oz.

II. svjetski rat. Kada su njemačke pomorske, kopnene i zračne snage, 9. IV. 1940, iznenada upale u Norvešku i okupirale Oslo, Kristiansand, Bergen i Trondheim, Saveznici su stali razmatrati mogućnost, ne bi li zauzećem Trondheima zaustavili daljnje nadiranje Nijemaca prema sjeveru, dok norveške vojne snage ne konsolidiraju svoje položaje i spriječe invaziju srednje i sjeverne Norveške. Budući da bi frontalni napad na Trondheim s morske strane, zbog jake zračne nadmoći Nijemaca, zahtijevao dulje pripreme, odluče iskrcati improvizirani vojni odred od 12.000 britanskih i francuskih vojnika, sjeverno i južno od Trondheima, u lukama Namsos i Åndalsnes. Glavni dio tih snaga iskrcao se 17. IV. 1940 u Åndalsnesu, a da ga Nijemci nisu ni ometali. Uskoro se međutim pokazalo, da je zračna nadmoć Nijemaca, koji su imali u svojim rukama sve raspoložive norveške aerodrome, tako golema, da je nadiranje iskrcanih trupa bilo isključeno. Aeroplani s britanskih nosača aviona nisu bili u stanju spriječiti stalno bombardiranje Åndalsnesa od strane Nijemaca, a usto je prijetila i opasnost od zračnih napada na same nosače aviona. Pokušaj, da se jedno zamrznuto jezero blizu Åndalsnesa osposobi kao pomoćni aerodrom propao je, jer je njemačka avijacija uništila sve britanske avione na jezeru. Konačno su Saveznici morali uvidjeti, da je položaj beznadan, te su 26. IV. 1940 odlučili napustiti Åndalsnes i Namsos. Unatoč neprekidnim napadajima njemačkih zračnih snaga, evakuacija je obiju luka uspješno izvršena i 3. V. 1940 napustile su posljednje britanske, francuske i norveške čete srednju Norvešku, prepustivši je njemačkim okupatorima.

LIT.: J. Mordal, La campagne dc Norvège, Paris 1949; J. Cresswell, Sea Warfare 1939—1945, London-New York-Toronto 1950.Z. V.