ANANAS (Ananas sativus) je tropska i suptropska biljka, koja daje plod naročitog ukusa i finog mirisa. Jede se kao voće ili se priređuje na razne načine, a služi i za pravljenje likera, pića za okrepu i sladoleda. Domovina mu je Srednja Amerika i Florida. Osim u tom području uzgaja se jače u Kaliforniji, na Azorima, Kanarskim otocima i oko Singaporea i Penanga u Aziji. U nekim predjelima južne Evrope može uspijevati i na otvorenom, a u ostalim samo u grijanim vrtlarskim kućicama.N. Pć.

Slaganje. Izvozi se u svježem stanju ili konzerviran u kutijama. Ananas u kutijama slaže se kao i sva ostala tako konzervirana hrana. Svježi se ananas pakuje u krletke sadržine oko 0.6 m3 i težine 37 kg. Na početku sezone, kad ananas pomalo sazrijeva, dovoljna je za održavanje samo ventilacija, pa ga mogu prevoziti i obični brodovi. Potkraj sezone ananasi brzo sazrijevaju, pa je potrebno da se u toku putovanja, pored ventilacije, još i hlade. Najviše se prevozi iz Kube u USA. Sezona traje od 15. svibnja do 1. srpnja. Za ove se ananase obično zahtijeva temperatura od 10°—12,8°C. Mnogo se prevoze i iz južne Afrike u Englesku. Na ovoj se relaciji prije održavala temperatura od 1,1°—2,2°C ili 3,3°—5,6°C, već prema prirodi drugog voća u spremištu, ali se kasnije eksperimentima pokazalo, da voće stiže u boljem stanju, kad se održava veća temperatura (7,2°C). Svježi je ananas veoma osjetljiv na udar.

Faktor slaganja u krletkama 2,1 m3 po t.B. L.