AMONIJAK (ammonia, ammoniaque, Ammoniak), NH3 — spoj dušika i vodika. Kod obične je temperature plin bez boje, vrlo jaka mirisa, žestoko nadražuje sluznice nosa i tjera suze na oči. Lakši je od zraka, alkaličnog okusa i lako se pretvara u tekućinu. U prirodi nastaje raspadanjem bjelančevina, kod erupcije vulkana, te kao amonijev nitrat, nitrit, karbonat, klorid, sulfat i sulfit. Dobiva se suhom destilacijom kamenog ugljena, te spajanjem dušika iz zraka s vodikom. Upotrebljava se u proizvodnji umjetnih gnojiva i leda, u farmaciji, kemijskoj i tekstilnoj industriji, a komprimiran u čeličnim bocama za rashladne strojeve. Smjese amonijaka i zraka sa 17—27% NH3 eksplozivne su.D. S.

Slaganje. Amonijakov komprimirani plin u tekućem stanju krca se u čeličnim cilindrima. Treba ih slagati pod palubom na hladnu i dobro zračenu mjestu, daleko od stambenih prostorija. Ako se slažu na palubi, treba ih pokriti voštanim pokrivačem svijetle boje. Cilindre valja dobro zaglaviti zaštitnim drvom i klinovima, tako da su nepomični. Svaka pošiljka mora imati potvrdu nadležnih vlasti, kojom se potvrđuje, da su cilindri propisane čvrstoće. Osim mogućnosti eksplozije, amonijak je opasan zbog svog otrovnog plina, koji je lakši od zraka. Ne smije se krcati na putničkim brodovima. Ako se krca na brodu, koji prevozi eksploziv, treba ga smjestiti na suprotnom kraju broda tako, da je odvojen od eksploziva kotlovnicom i strojarnicom. Faktor slaganja u čeličnim cilindrima oko 1,5 m3 po t.

Amonijačna voda, otopina amonijaka u vodi, krca se u željeznim bubnjevima. Male količine za apotekarske svrhe krcaju se u hermetički zatvorenim i zapečaćenim staklenim bocama, koje su pakovane među pilovinom u jakim drvenim sanducima. Treba ih slagati na hladnu i dobro zračenu mjestu pod palubom, daleko od stambenih prostorija. Opasnost prilikom prijevoza sastoji se u tome, što se otopina amonijaka isparuje pri svakoj temperaturi, a to može prouzrokovati pucanje posuđa. Pojedine države propisuju veličinu posuđa i određuju, koji tlak moraju podnijeti. Za prijevoz kroz tropske krajeve propisano je, da moraju izdržati veći tlak. U slučaju da posude propuštaju, smije se ulaziti u spremište, tek pošto je dobro provjetreno, jer su plinovi otrovni.

Faktor slaganja u željeznim bubnjevima 1,8 m3, u staklenim bocama u sanducima 2,2 m3 po t.M. Ać.