ALDABRA, otoci, 9°21' do 9°29'S i 46°12' do 46°32'E, atol u Indijskom oceanu, sjev. od Madagaskara i sjev.-ist. od Komoresa; obuhvaća 143 km2, pripada engleskoj koloniji Seychelles. Ima oko 200 st.

Na ovalnom prstenastom grebenu, koji zatvara plitku lagunu, nalaze se četiri niska koraljna otoka: West Island (Ile de l'Ouest ili Picard), Polymnie, Middle Island (Ile du Milieu ili Malabar) i South Island (Ile du Sud). U laguni se nalaze dva otočića: Michel u ist. i Euphrates u zap. dijelu. Veliki dio lagune, kojoj je dno pretežno pješčano, presuši za vrijeme niske vode. Otoci su među sobom odijeljeni uskim morskim prolazima, od kojih je najvažniji Glavni prolaz 2 nm dug, 240 m širok i 13—22 m dubok. Na samom južnom kraju Glavni prolaz dijeli se u dva uska ogranka s najmanjom dubinom od 3 m. Brzina struje u kanalu dosegne za vrijeme plime 6 čvorova, a za vrijeme oseke 2,5 čvora. Zapadnom obalom West Islanda proteže se dug pješčani žal, a srednjim dijelom South Islanda 15—18 m visoki pješčani prudovi (dine) i mala ležišta guana.

Na otocima nema nijedne luke. Dva sidrišta na vanjskoj strani atola (jedno kod rta Hodoul na sjeveroistočnoj strani atola, a drugo kod Zapadnog prolaza) zaštićuju donekle brodove od sjeverozapadnog i jugoistočnog monsuna. Za mirnog vremena brodovi mogu sidriti u Glavnom prolazu.

Po ostacima foraminiferskih slojeva čini se, da su otoci izgrađeni na jednom dijelu potonulog starog kontinenta Gondvane. Na otocima ima malo obradive zemlje. Najveći dio otoka pokriva gusto grmlje. Obale lagune obrasle su gustom vegetacijom mangrove. Mjestimice se uzgajaju kokosove palme (otok Michel). Floristički otoci pripadaju Madagaskaru, jer je većina biljnih vrsta ovamo prenesena vjetrom i strujama s Madagaskara. Fauna se odlikuje gigantskim kornjačama (Testudo elephantina) i pticama iz porodice ibisa (Ibis abottii). Oko 200 crnih stanovnika tih otoka bavi se lovom na kornjače. U zadnje je vrijeme lov na kornjače veoma ograničen zbog bojazni da će ih posve nestati. Izvozi se kornjačevina. — Arapi su vjerojatno prvi poznavali otoke, a poslije njih su na otoke došli 1511 Portugalci. U XVIII. st. pripali su francuskoj koloniji Réunion, a 1810 Engleskoj.O. Oz.